Szybko, zdrowo i wcale nie smakuje jak podeszwa a jak regularne ciasto kakaowe!
Nie lubisz kaszy?
To idealny sposób na przemycenie jej do swojej diety!
Zachęcam do spróbowania tym bardziej, że proponowane ciasto
jest bez cukru, glutenu i jest wegańskie a w smaku „pycha”!
Brownie z kaszy gryczanej z gruszką:
– szklanka kaszy gryczanej niepalonej + dwie łyżki do dekoracji
– 2 szklanki wody
– puszka mleka kokosowego
– 300g suszonych daktyli
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody.
Dodajemy daktyle i mleko kokosowe.
Gotujemy ok. 30 min. Aż kasza będzie całkowicie miękka.
Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Do tego samego garnka dodajemy szczyptę soli do podbicia czekoladowego smaku i 5 łyżeczek kakao.
Wszystko dokładnie blendujemy ręcznym blenderem.
Na tym etapie warto spróbować ciasta czy jest wystarczająco słodkie i czekoladowe.
(można dodać więcej kakao albo ksylitol lub stewię)
Ciasto przekładamy do formy i układamy pokrojoną gruszkę.
Pieczemy ok.30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie na patelni prazymy dwie łyżki kaszy gryczanej.
Jak kasza zmieni kolor na lekko brązowy to jest gotowa.
I tyle! 😊 wypatruj więcej zdrowych przepisów!